019-31 50 50 | info@lindbergsbuss.se
Glanshammarsvägen 82, Örebro  |  Kontakta oss

Strövtåg i Dalarna -Med Rättvik & Tällberg

Här finns en underbar natur som är fylld av vackra vandringsleder.  
Läs mer

Det är skimmer i molnen och glitter i sjön, det är ljus över stränder och näs och omkring står den härliga skogen grön bakom ängarnas gungande gräs. Gustaf Frödings dikt Strövtåg i hembygden kan lätt föra tankarna till Dalarna. Här finns en underbar natur som är fylld av vackra vandringsleder. Genom tre halvdagvandringar upplever vi de bästa delarna av Siljansbygden och under eftermiddagarna gör vi tradionella utflyker till bland annat Mora och Dalhalla.

Rättvik är vackert beläget vid Siljans östra strand och är en av Dalarnas mest kända idyller som förknippas med bland annat folkmusik och hemslöjd. Området är rikt på sevärdheter och muséer varav flera finns i centrala Rättvik. En av dem är den 628 meter långa Långbryggan som byggdes i 1895 för att ångbåten skulle kunna lägga till i staden. Vi kommer besöka den världsberömda konsertarenan Dalhalla som lockar besökare från hela landet, ligger norr om Rättvik . Nusnäs och Mora är två utflyktsmål inom bekvämt avstånd från Rättvik. 
På vår resa bor vi fyra nätter på vårt hotell som är beläget på en höjd med utsikt över Rättvik och Siljan. Under tre halvdagar gör vi tre enklare vandringar tillsammans med en kunnig lokalguide. Vi vandrar cirka 5-8 kilometer per tillfälle och njuter av den vackra naturen i området runt Rättvik och Tällberg samtidigt som vår guide berättar om både natur, kultur och traditioner. Eftermiddagarna ägnas åt utflykter där vi tillsammans med vår lokalguide bland annat besöker Dalhalla och Nusnäs där vi lär oss mer om hantverket att tillverka dalahästar. Vi gör även en utflykt till Mora där det ges möjlighet att besöka Vasaloppsmuseet.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | 23 september 

Avresa från Örebro via Västerås 
Vi reser norrut i vårt avlånga land och stannar efter vägen för lunch (ingår ej)Vi beräknar att komma fram till Rättvik under eftermiddagen och checkar in på Best Western Hotel Lerdalshöjden läs mer här .
Hotellet har en makalöst vacker utsikt över Siljan. Du har dessutom nära till allt du vill se och uppleva i Dalarna.
Gemensam middag på hotellet .

Dag 2 | 24 september  

Siljans strandvandring , ca 7 km 
Vi åker med vår buss till Vikarbyn och vandrar därifrån längs Siljan tillbaka mot Rättviksstranden! En både vacker och spännande led med växlande terräng och kulturhistoriska minnen ifrån kolmagasin, kalkbrytning, kungliga badstränder och nu den nya Persborgs brygga. På vägen stannar vi för frivillig lunch på Stiftgården. Vi fortsätter sedan vidare till Långbryggan och innan vi vandrar den sista biten upp till vårt hotell.
Gemensam middag på hotellet .

Dag 3 | 25 september 

Vandring runt Tällberg, ca 5km 
Vi vandrar runt själva bykärnan i vackra Tällberg men styr även steg igenom byn, för att få dess starkt präglade historia. Vi passerar Ankarcronas Holen, Axel Munthes grundstenar och berättar om Tällbergs utveckling ifrån bondeby till boendeby. Rast uppe på Digerberget ger oss den vackra vyn över Dalälvens utlopp ur. Efter tid för en frivillig lunch reser vi tillbaka mot Rättvik. Under eftermiddagen tar vår lokalguide oss till Dalhalla för en guidad rundvisning vid den populära utomhuscenen i det nedlagda kalkstensbrottet.
Gemensam middag på hotellet .

Dag 4 | 26 september 

Nusnäs och Mora samt ”Tre Toppar” i Rättvik , ca 8 km 
Under morgonen och förmiddagen gör vi en utflykt till Mora och på vägen stannar vi i Nusnäs för att besöka Nils Olssons Hemslöjd som tillverkar Dalahästar. I Mora bli det möjlighet att besöka Vasaloppsmuseet och ser Zorngården (endast utvändigt) och sedan tid för lunch på egen hand. På eftermiddagen startar vi direkt ifrån entrén på Hotell Lerdalshöjden, endast efter 1 km är vi ute i ”storskogen”. Denna vandringsled som går på randen av meteoritkratern, är något unik eftersom du utöver den kända Siljansutsikten kommer att se helt nya vyer både åt öster och söder, som ej ses på många ställen. Vi passerar vackra platser där fika stopp passar! Leden sker mestadels i skogsterräng varför ”kläder efter väder” ska anpassas.
Ca; 3 tim. med rast.
Gemensam middag på kvällen 

Dag 5 | 27 september 

Rättvik- hemort
Efter en god och härlig frukost beger vi oss hemåt , vi gör ett lunch uppehåll längs vägen. Beräknas vara åter på resepektive hemort sen eftermiddag  efter några härliga dagar tillsammans. 
Boka din resa till

Strövtåg i Dalarna

Datum
23 september 
Reslängd
5 dagar 
Transport
Buss
Pris fr.
5850 sek
Detta ingår i resan,
• 4  övernattningar  inkl. halvpension på Best Western Lerdalshöjden
• 3  guidade halvdagsvandringar i området runt Rättvik och Tällberg
• besök på Nils Olsson Hemslöjd i Nusnäs
• besök på Vasaloppsmuseet i Mora
• guidad rundvisning Dalhalla, ca 45 min
Att tänka på :
Vandringen är lätt och lugnt tempo, 

Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål