019-31 50 50 | info@lindbergsbuss.se
Glanshammarsvägen 82, Örebro  |  Kontakta oss

Finlands vackraste vägar 

Rundresa på sju dagar i vårt östra grannlandLäs mer

Republiken Finland har en befokling på drygt 5,5 miljoner och landet gränsar till Norge, Sverige och Ryssland samt i söder med havsgräns mot Estland. Finland är officiellt två-språkigt med finska och svenska som nationalspråk.

Under vår rundresa på sju dagar får vi en fantastisk inblick i vårt vackra grannland i öst. Vi bekantar oss med Karelen, gränslandet mot Ryssland, och tar del av den brokiga historia som området involverats i. Men främst reser vi på vindlande vägar genom grönskande skogar, ser glittrande sjöar, upplever mäktiga vattenfall och besöker städer som stoltserar med slott, kyrkor och med både en fantastisk och viktig kulturhistoria.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | 11 augusti

Stockholm-Helsingfors 
Buss från Örebro via Västerås till Viking Line terminal.
Vi installerar oss i våra hytter när vi kliver ombord och äter sen en gemensam middag på kvällen ute till havs .

Dag 2 | 12 augusti 

Kungsvägen och Lappeenranta
När vi har angjort huvudstaden följer vi den gamla Kungsvägen österut mot ryska gränsen. Kungsvägen gick mellan Stockholm och Viborg som, när Finland tillhörde Sverige, var gränsstad mot Ryssland. I den historiska staden Borgå som grundades av Magnus Eriksson 1346 gör vi en guidad stadsvandring bland smala gränder och gammal bebyggelse i Gamla stan.

Strömfors bruk är nästa anhalt. Det gamla järnbruket från 1698 erbjuder en vacker och avkopplande miljö och hantverkstraditionerna hålls vid liv i bodarna och gårdsbyggnaderna. Bruksområdet har även kaféer och restaurang.

I Hamina kör vi den lilla kustvägen, skyltad som museiväg, till finsk-ryska gränsen. Sista biten bär norröver mot dagens mål Lappeenranta, en livlig turistort som även kallas för Karelens södra port. Efter incheckning på vårt centrala hotell hinner vi gå på upptäcktsfärd innan middagen.

Dag 3 | 13 augusti

Imatra, Punkaharju och Savonlinna
Vi säger hejdå till Lappeenranta och kommer snart till Imatra, belägen vid Finlands vattenrikaste älv Vuoksen. Staden ligger inklämd mellan Saimen och Ryssland. I stadsdelen Imatrankoski kan vi se den berömda forsen som lockat turister i århundraden. Här i gränstrakterna är det numera livlig trafik mellan Finland och Ryssland, och många ryssar har semesterbostäder på den finska sidan.

I Punkaharju börjar den berömda Punkaharjuåsen som bildar en 7 km lång naturlig bro och bjuder på hisnande vackra vyer över sjöarna Puruvesi och Pihlajavesi.

I Kerimäki gör vi ett stopp för att beskåda världens största träkyrka. Den byggdes 1847 med tanken att alla socknens invånare skulle rymmas på de 3 400 sittplatserna.

Nu skall vi uppleva Savonlinna, en av Finlands finaste sommarstäder belägen på öar mellan två stora sjöar. Den grundades redan 1639 av greve Per Brahe. På en egen ö tronar den gamla fästningen Olofsborg majestätiskt. Här hålls en internationell operafestival i juli varje år.

Dag 4 | 14 augusti

Nya Valamo & Karelens Kuopio
Bussen tar oss vidare norrut till Nya Valamo kloster som är centrum för den ortodoxa kyrkan i Finland och en vallfärdsort för pilgrimer och tusentals andra besökare. Här är vi välkomna att ta del av kyrkans verksamhet och museum, och uppleva lugnet i den fridfulla miljön. Klostret har också en butik och restaurang.

Snart kommer vi upp på den Blå Vägen som i Finland sträcker sig mellan Joensuu och Vasa. I sin fulla sträckning går den från Atlanten genom Norge, Sverige och Finland till Karelen. Vi passerar Outokumpu, som efter att gruvdriften startade här i början av 1900-talet , nu gått till att vara ett internationellt jätteföretag inom stålindustrin.

I dag skall vi även bekanta oss med Kuopio, som jämte Nya Valamo är centrum för det ortodoxa Karelen. En lokalguide visar oss stadens sevärdheter och tar oss med upp till utsiktstornet på berget Puijo som bjuder på milsvid utsikt över sjö- och skogslandskapet Savolax. Vi inkvarterar oss på ett bekvämt hotell i centrala Kuopio med sitt utsökta läge vid sjön Kallavesi.

Dag 5 | 15 augusti

Blå vägen till Vasa & Österbotten
Från Kuopio slingrar sig Blå vägen genom ett glittrande sjölandskap. Maaninka stoltserar med Finlands högsta vattenfall, Korkeakoski, med en fallhöjd på 50 m.

I Vesanto gör vi ett stopp vid torparmuseet som innehåller några hem från 1860-talet, och ger en inblick i det hårda torparlivet. Viitasaari omges av fyra brusande forsar som ger orten en säregen karaktär.

Den kände arkitekten och formgivaren Alvar Aalto föddes i Alajärvi. När vi kör genom Alajärvi kan vi se stadens administrativa centrum och flera offentliga byggnader som han har skapat.

Under den sista biten mot Vasa passeras bland annat Lappo som är en gammal ort mest känd för den fascistiska Lapporörelsen som föddes här i början av 1930-talet. När vi når Vasa befinner vi oss i Österbottens centralort där en tredjedel av den finlandssvenska befolkningen är bosatt. Vi bor mitt i centrum på fina Cumulus Hotel, beläget vid det stora torget som är stadens kommersiella hjärta.

Dag 6 | 16 augusti

Kustvägen, Närpes, Kristinestad &
Åbo-Stockholm (med Viking Line)
Idag kör vi den fina kustvägen söderut genom bördiga bygder med svensktalande befolkning. I Närpes befinner vi oss i tomatkustens centralort - här produceras över hälften av Finlands tomater. Vi ser Närpes kyrka från 1435 med sina 150 kyrkstallar och gör ett guidat besök på Öjskogsparkens hembygdsmuseum. 

Strax söderut ligger Kristinestad där vi gör en paus över lunch. Staden, som även den grundades av Per Brahe, fick namn efter hans fru Kristina Stenbock. Här finner vi en unik trähusbebyggelse och smala gränder. Det är Finlands äldsta stadskärna då något så ovanligt hänt att den genom historien aldrig brunnit.

Under eftermiddagen passerar vi Pori och Raumo, där den historiska stadskärnan är Finlands största och bäst bevarade. Framme i Åbo är det dags att säga farväl till vackra Finland och gå ombord på Viking Lines fartyg för vår resa hem igen.​​​​​​​

Dag 7 | 17 augusti

Ankomst Stockholm 
Bussen tar oss hem mot Västerås och Örebro. Vi är hemma sen eftermiddag efter ett fantastiskt äventyr i vårt vackra grannland.
Boka din resa till

Finlands vackraste vägar 

Datum
11 augusti 
Reslängd
7 dagar
Transport
Buss/båt
Pris fr.
8990 sek
Detta ingår i resan,
Bussresa, båtresa Viking Line, halvpension (frukost och middag) samt en lunch på Nya Valamo Kloster, samtliga utflykter och
​​​​​​​reseledareservice
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål