019-31 50 50 | info@lindbergsbuss.se
Glanshammarsvägen 82, Örebro  |  Kontakta oss

Bornholm

Solskensön, kontrasternas ö, den gröna ön - kort och gott, Östersjöns pärlaLäs mer

Bornholm har många namn och förtjänar också vackra epitet. Här finns skogar, ängar, klippformationer, underbara sandstränder, rundkyrkor och trivsam bebyggelse i de små pittoreska städerna.

En ö där det danska gemytet frodas tillsammans med det internationella och där det går lätt att göra sig förstådd på svenska.
Det är tack vare havet och klipporna som Bornholms klimat är så milt och har många solskenstimmar. Bornholm måste upplevas!
Följ med oss till den danska ön Bornholm. Solskens ön – kontrasternas ö – soluppgångens land – den gröna ön.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Måndag 8 juli 

Örebro - Ystad - Rönne
Vi åker från Örebro på morgonen (kl 10.00). Vi färdas genom Sverige ner till Ystad där Bornholmsfärjan väntar. Under den cirka 1,5 timmar långa överfarten har vi möjlighet att äta och handla innan ankomsten till Rönne.

I Rönne bor vi tre nätter på Griffen Hotel & Wellness. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2 | Tisdag 9 juli

Rönne
Efter frukosten startar vi vår utflyktsdag med lokalguide till de norra delarna av ön. Vi börjar med Rönne, Bornholms största stad med ca 16.000 invånare. Här ser vi bl a de välbevarade köpmans- och skepparhusen från 1700- och 1800-talen.

Från Rönne går färden norrut. Vi passerar den gamla köpmansstaden Hasle och från bussen ser vi klipp-formationerna på Jons Kapel. Sedan kommer vi fram till Hammershus, Nordeuropas största borgruin. Borgen, som kan härledas till 1100-talet, var fram till 1522 i biskopen av Lunds ägo och användes fram till 1740-talet som befästning.
​​
Turen fortsätter till den nordöstra sidan och de två tvillingbyarna Sandvig och Allinge, båda med vackra gamla hus och fina gatupartier. Sedan bär det av vidare längs kusten söderut, förbi Helligdomsklipporna, till Gudhjem, beläget vid foten av Bokulberget och med smala gator och måleriska hus.

I hamnen landas och rökes ”Bornholmare” och om vi vill kan vi pröva på att äta ”Sol över Gudhjem”; rökt fisk serverad med äggula och grovt salt.

​Vi lämnar kusten för att besöka den största rundkyrkan Österlars (entré tillkommer i kyrkan, ca 30:-), vars första delar byggdes redan på 1150-talet. Rundkyrkorna, som är så typiska för Bornholm, användes inte bara som kyrkor utan även som fästningar.

Vi fortsätter västerut till Rönne, där tid finns under eftermiddagen för egna strövtåg. Gemensam middag.
Ca 14 mil.

Dag 3 | Onsdag 10 juli

Rönne
Vår lokalguide möter upp efter frukost. I dag ska vi utforska de södra delarna av ön. Första stoppet blir den gamla köpmannastaden Åkirkeby med Bornholms största kyrka, byggd under 1150-talet. Under medeltiden tillhörde kyrkan den mäktige biskopen av Lund. Åkirkeby är den enda av Bornholms städer som inte ligger vid kusten.

Turen fortsätter rakt söderut. Vi kommer till öns sydligaste plats Dueodde. I detta område finns Bornholms bästa sandstränder med den vita sanden. Kanske blir det tillfälle till ett dopp?

Vi fortsätter mot nordost och kommer till Nexö, öns näst största stad och författaren ”Nexö-Andersens” hemstad, vars mest kända verk är Pelle Erövraren.

Färden går sedan till Bornholms vackraste stad Svaneke, som 1975 fick Europarådets guldmedalj för att man bevarat den lilla hamnstadens utseende och renoverat byggnaderna helt enligt gamla traditioner.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Vi samlas för middag på kvällen.

Dag 4 | Torsdag 11 juli

Rönne - Örebro
Efter frukosten lämnar vi vårt hotell och tar Bornholmsfärjan över till Ystad igen. Beräknas vara åter i Örebro ca kl 19.30 efter några härliga dagar tillsammans.
Ca 55 mil.
Boka din resa till

Bornholm

Datum
8 juli
Reslängd
4 dagar
Transport
Buss
Pris fr.
5 990 sek
Detta ingår i resan,
Bussresa, färje- och vägavgifter, 3 övernattningar med del i dubbelrum
inkl. halv-pension från middag dag 1 till frukost dag 4, utflykter enligt program, rundtur på norra Bornholm med lokalguide,
rundtur på södra Bornholm med lokalguide, reseledarservice

Bra att veta


Vårt hotell
Bornholm
Griffen Hotel & Wellness ****
Nordre Kystvej 34,
DK-3700 Rønne
Tel: 45 56 90 42 44
www.hotelgriffen.dk
Antal rum: 142 - med dusch, toalett, TV
Hiss: Ja
Detta hotell ligger i centrala Rønne, bara 400 meter från Nørrekås strand. Hotellet har panoramautsikt över Östersjön. På hotellet finns spa, swimmingpool, bastu, restaurang och bar.

​​​​​​​Pass:
Pass eller nationellt ID-kort skall medföras. 
Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet.

Valuta:
Danska kronor, men svenska pengar accepteras på många ställen.

Tips:
www.bornholm.dk
www.visitdenmark.com
www.geografi.nu
www.ud.se/resklar​

Bornholm - Östersjöns pärla och ett Norden i miniatyr.
Ön i mitten av södra Östersjön är inte stor - allt finns på en
yta av 30x42 km
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål