019-31 50 50 | info@lindbergsbuss.se
Glanshammarsvägen 82, Örebro  |  Kontakta oss

Polen

Ett av Europas största länder, Warszawa - Krakow -  WroclawLäs mer

Polen har en turbulent historia. Vårt stora grannland i söder med nästan 40 miljoner invånare har upplevt såväl storhetsdagar som det fruktansvärda andra världskriget.

Polen har genom sitt geografiska läge en blandning av både öst och väst, gammalt och nytt. Den här resan är fylld av kulturella upplevelser,  intressanta platser och omväxlande natur.  Följ med på en resa i tid och rum som både är vacker, intressant och tänkvärd.
​​​​​​​
En intressant rundresa i ett land som har förändrats och utvecklats mycket de senaste åren. Huvudstaden Warszawa har utvecklats till en europeisk storstad och den forna huvudstaden Krakow är en sagostad med massor av kultur. Wroclaw är en polsk pärla belägen vid floden Oder. Staden är ett måste för den som är intresserad av kultur och historia.
  • krakow
  • krakow-wieliczka
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Söndag 12 maj

Örebro - Karlskrona/Gdynia
Vi färdas genom Sverige söderut till Karlskrona där vi går ombord på vår färja som ska ta oss till Gdynia i Polen. Färjan avgår kl 21.00.

Ombord njuter du av Ledighet de Luxe. En avkopplande wellnessavdelning, mingelvänliga barer, en fulladdad butik, dansgolv med svängrum och restauranger för alla smaker gör det lätt att trivas.

Vi äter gemensam buffé innan vi övernattar i våra hytter.

Dag 2 | Måndag 13 maj

Gdynia - Warszawa
Vi äter en god frukost som serveras i fartygets restaurang. Under dagen färdas vi genom den polska landsbygden. Väl framme i Warszawa checkar vi in på vårt hotell, Novotel Warsawa Centrum.

På eftermiddagen väntar oss en intressant rundtur tillsammans med en svensktalande guide.

Warszawa är andra världskrigets mest drabbade stad. Staden ödelades nästan helt. Efter krigets slut har Polen satsat på en omfattande återuppbyggnad. Warszawas slott har återställts till sitt forna skick och så även Gamla stan som blivit upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Staden bjuder på en salig blandning av gammalt och nytt.

En dominerande byggnad i Warszawa är fortfarande det sovjetiskt byggda Kulturpalatset. Det är en magnifik om än fortfarande något kontroversiell byggnad som skänktes till det polska folket av Stalin. Det är byggt i en imposant neoklassisk stil och innehåller bland annat biografer, teatrar, olika kulturella aktiviteter samt en utsiktsplats.

Under rundturen kommer vi att se stora delar av staden. Vi besöker bl a Gamla stan med kungliga slottet, katedralen, det före detta judiska ghettot. Sverige har en gemensam historia med Polen och minnesmärken från detta finns överallt. Middag på vårt hotell. Ca 40 mil.

Dag 3 | Tisdag 14 maj

 Warszawa - Krakow
Efter frukost lämnar vi Warszawa och åker mot Krakow. Krakow var Polens huvudstad fram till 1596 då Warszawa övertog den rollen.
Före ankomst till Krakow gör vi ett intressant besök i koncentrationslägret Auschwitz. Besöket ger oss obarm-härtiga men viktiga påminnelser om förintelsen. Idag är Auschwitz ett statligt museum. Vi får en guidad rundvisning.

KZ Auschwitz var det största av Nazityskland koncentrations- och förintelseläger. Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Auschwitz är det tyska namnet på den polska staden Oświęcim. Besöket i Auschwitz kan för många vara en omskakande upplevelse.

Vi kommer till vårt hotell, Hotel Wyspianski runt 18-tiden. Här ska vi bo i 2 nätter. På kvällen samlas vi för att avnjuta en god middag på en trevlig restaurang i Gamla stan.

Dag 4 | Onsdag 15 maj

Krakow
Denna dag gör vi en stadspromenad i Krakow med svensk-talande lokalguide och vi gör vi en utflykt till den 700 år gamlasaltgruvan i Wieliczka.

Krakow är känd som landets vackraste stad. Staden sägs vara en enda stor skattkammare tack vare att man klarade sig undan krigets förstörelse.
Den medeltida stadskärnan är omgärdad av ett grönområde och är uppsatt på UNESCO:s världsarvlista. Här finns flera historiskt och arkitektoniskt viktiga byggnader; slottet Wawel och katedralkomplexet där flera polska kungar ligger begravda.
Mariakyrkan med sitt fantastiska gotiska altarskåp och tyghuset Sukiennice är Gamla stans själ och hjärta.

Polska gruvarbetare har byggt en underjordisk värld och vi kan på ca 135 m djup besöka tre olika plan med fantastiska skulpturer, saltsjöar, ett gruvmuseum och en underjordisk kyrka som har formats av saltkristall. Gruvan är totalt över 300 m djup och har totalt 200 km långa gångar. Detta är en sevärdhet utöver det vanliga.
Kvällen är fri för egna upplevelser och restaurang-besök.

Dag 5 | Torsdag 16 maj

Krakow - Wroclaw
Vi börjar dagen med en god och mättande frukost innan vi gemensamt besöker Franciszkanie kyrkan. Efter besöket i kyrkan utforskar vi staden på egen hand. Det är en njutning att vandra runt på de medeltida gatorna och ta en paus på något av de många caféerna i staden.

Efter lunch tar vi farväl av Krakow och åker vidare till Wroclaw, där vi stannar över natten och äter middag på hotellet, Hotel HP Park Plaza.

Under andra världskriget lades över 70% av staden i ruiner. Idag är stora delar restaurerade. Som största sevärdhet räknas Rådhuset från 1300-talet.

Dag 6 | Fredag 17 maj

Wroclaw - Rostock
Efter frukost lämnar vi Polen i riktning Rostock. Vi kommer till Rostock under eftermiddagen och stannar över natten. Inkvartering på InterCity Hotel Rostock . Gemensam middag på hotellet. Ca 60 mil.

Dag 7 | Lördag 18 maj

 Rostock - Örebro
Tack och farväl till kontinenten för denna gång! Efter frukost sätter vi oss tillrätta i vår buss och far hemåt. Via färjorna mellan Rostock - Gedser (2 h) och mellan Helsingör - Helsingborg (20 min) är vi snart i Sverige igen.

På kvällen (ca kl 21.00) är vi hemma efter en trevlig och upplevelserik resa. Ca 65 mil.
Boka din resa till

Ett spännande Polen

Datum
​​​​​​​12 maj
Reslängd
7 dagar
Transport
Buss & Färja
Pris fr.
8 490 sek

Bra att veta

Våra hotell

Warszawa
Novotel Warsawa centrum *****
www.accorhotels.com

Krakow
Hotel Wyspianski ***
www.hotel-wyspianski.pl

Wroclaw
Hotel HP Park Plaza ****
www.wroclaw.hotelepark.pl/en

Rostock
InterCity Hotel Rostock
www.intercityhotel.com

Pass:
Pass eller nationellt ID-kort skall medföras. 
Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet.

Valuta:
I Polen används PLN, Polska NewZloty och i Tyskland används Euro.

Tips:
www.polen.travel/sv
www.um.warszawa.pl
www.krakow.pl
www.wroclaw.pl
en.auschwitz.org
www.geografi.nu
www.ud.se/resklar

För dig som önskar så stannar vi på ut- eller hemresan vid en stormarknad så att du kan handla hem lite smått och gott.
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål