019-31 50 50 | info@lindbergsbuss.se
Glanshammarsvägen 82, Örebro  |  Kontakta oss

Normandie

Historia och livsöden kombinerat med vacker natur, arkitektur och konstLäs mer

Välkommen med på en historisk resa till Normandie i Frankrike. I år är det 75- årsjubileum för dagen D.

 Normandie är kanske främst känt för Andra världskriget och D-dagen, den 6 juni 1944 (Operation Overlord), då de allierade styrkorna gjorde den berömda landstigningen i området.

Men förutom det finns också vacker natur, spännande arkitektur och mycket konst. Normandie är även känt för sin Camembert och Calvados.

Vi besöker landstigningsstränder, luftlandsättningsplatser och de i dag närmast kultförklarade platserna Ste Mère Église, Arromanches (platsen för en av de konstgjorda hamnarna) och Pegasus Bridge i Bénouville.

Vi studerar slaget om Normandie och besöker den amerikanska kyrkogården i Colleville sur Mer (Omaha Beach) samt flera olika muséer.

På programmet finns också ett besök på det världsberömda ”tapet-muséet” i Bayeux som skildrar Wilhelm Erövrarens invasion av England år 1066.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Onsdag 4 september

Örebro - Lübeck
Avresa från Örebro tidig morgon (kl 05.00). Vi färdas genom Sverige söderut via Danmark och med färja Helsingborg- Helsingör (20 min). Vidare genom Danmark till Rödby. Färjan tar oss snabbt över till Puttgarden (45 min) varifrån vi fortsätter till Lübeck. Här checkar vi in på Park in by  Radisson Lübeck där en god middag och sköna sängar väntar. Ca 75 mil.

Dag 2 | Torsdag 5 september

Lübeck - Liège
Efter en god och mättande frukost åker vi vidare till Liège som är vårt nästa stopp. Här inkvarterar vi oss på Ramada Plaza Liege center ​där vi ska bo en natt. På kvällen serveras vi en middag på hotellet. Ca 60 mil.

Dag 3 | Fredag 6 september

Liège - Bayeux
Vi lämnar Liège efter frukost för en kort transport till det belgiska fortet Eben-Emael som 10 maj 1940 kuppartat intogs av tyska fallskärmsjägare för att möjliggöra det tyska anfallet mot Frankrike.
Efter en guidad tur på fortet fortsätter resan mot Bayeux där vi inkvarterar oss för fyra nätter på Novotel Bayeux. Gemensam middag på hotellet varje kväll. 
Ca 60 mil.

Dag 4 | Lördag 7 september

Våra 3 dagar i Normandie inleds med besök i Sainte Mère Église, den franska stad som befriades allra först 1944. Vi besökerAirborne Museum där de amerikanska soldaternas dramatiska luftlandsättning i översvämmade områden skildras och det blir tillfälle att gå ombord på den Dakota C 47 som flög över området den 6 juni 1944. Det var här som striderna rasade som värst och där bara ett buskage kunde åtskilja vän från fiende. Här lever legenderna och symbolerna för befrielsen.

Resan fortsätter längs Omaha Beach mot Pointe du Hoc. Det är den lodräta klippa som angreps av 200 amerikaner på morgonen den 6 juni 1944. Idag är det ett månlandskap fyllt av kratrar efter beskjutningen före och under D-dagen. Och det var här som lite saltvatten i en radioapparat påverkade hela förloppet av landstigningen!

Lunchen intas på terrassen vid Casinot i Vierville (ingår ej). Därefter blir det 30 minuters bussresa till den amerikanska kyrkogården i Colleville sur Mer. Nästan 10 000 unga män ligger här under vita kors av marmor och man grips omedelbart av krigets grymhet när man inser att dessa unga människor aldrig fick växa upp i en fredlig värld. Den som kommer ihåg den inledande scenen i filmen Rädda Menige Ryan känner igen sig här.

Efter det går vi 100 meter till motståndsnäste 62 ovanför Omaha Beach. Där blir det ett omtumlande och detaljrikt scenario som beskriver hur unga tyska soldater stred för sina liv och hur lika unga amerikanska pojkar miste livet på stranden. Gockel, Severloh, Frerking och de andra tyska soldater som bemannade WN 62 (WN = Widerstandsnest = motståndsnäste) blir nästan närvarande igen. Löpgraven, pjäsplatserna, skyttevärnen, förläggningen, allt finns kvar och soldaternas öde etsar sig för alltid fast hos den som besökt WN 62. Gemensam middag

Dag 5 | Söndag 8 september

Dagen spenderas i Bayeux med omgivningar.
Man kan inte komma hem till Sverige utan att ha sett tapeten! Detta mästerverk är 1 000 år gammalt och berättar om slaget vid Hastings 1066. Tapeten som egentligen är en 70 meter lång linneduk finns centralt i Bayeux. Det blir ofta lång kö på eftermiddagen så det är säkrast att vi gör besöket redan vid öppningsdags kl 09.00. Man går i lugn takt längs tapeten med svensk guidning i hörlurar och skildringen är minst sagt fantastisk.
Efter besöket vid tapeten styr vi kosan till den tyska krigskyrkogården vid Le Cambe.
​Därefter åker vi till ett Calvadosbränneri.
​Resterande tid av dagen disponerar du på egen hand för att bekanta dig med Bayeux, Dômen, muséerna, den brittiska krigskyrkogården eller helt enkelt bara strosa omkring och njuta av denna historiska stad.

Dag 6 | Måndag 9 september

Bayeux
En av resans höjdpunkter blir besöket vid Pegasus Bridge i Bénouville. Major John Howards lätta kompani genomförde som första allierade anfall den beryktade attacken med glidflygplan mot broarna över floden Orne och kanalen intill. Här finns Pegasus Bridge kvar (även om den nu ligger på landbacken) och café Gondrée samt de tyska nästen som överraskades totalt under de första minuterna av 6 juni 1944. Detta var helt enkelt en bragd som hade avgörande betydelse för landstigningens fortsatta utveckling. Här ligger också ett museum som är fyllt av soldaternas personliga tillhörigheter.

Arromanches ligger längs återresan till hotellet. Området togs aldrig från havet. Man sparade byn för det var här man skulle anlägga den konstgjorda hamnen som fortfarande ligger på den plats där den först användes för 75 år sedan!

Muséet i Arromanches är väl värt ett besök. Man får en mycket bra uppfattning om detta gigantiska mästerverk av ingenjörerna på andra sidan Engelska Kanalen. Filmen som visas har en del unika bilder. De som inte vill gå in på museet kan ta en promenad på stranden bland alla kasuner och brorester som ligger och rostar. Andra deltagare kommer säkert att ägna all sin tid åt franskrostat kaffe på La Marine där kan man sitta med benen hängande över barriären och bara ha semester! Middag på hotellet.

Dag 7 | Tisdag 10 september

Bayeux - Geldrop
Vi lämnar Bayeux och Normandie för denna gång. Flera upplevelser rikare åker vi mot vårt hotell i Geldrop. Vi checkar in på NH Hotel Geldrop där en god middag och sköna sängar väntar. 
Ca 65 mil.

Dag 8 | Onsdag 11 september

Geldrop - Lübeck
Vi lämnar Geldrop och förflyttar oss på vägarna där de brittiska markstyrkorna, under operation Market Garden, ryckte fram för att möta och understödja de amerikanska och brittiska luftlandsättningsförbanden som kämpade för att erövra broarna över floderna i området.

I Groesbeek möter vi en guide som under ca 1,5 timme tar oss med på en tur runt slagfälten. Vår färd går därefter vidare över Arnhem mot vår hotell i Lübeck.

Vi checkar in på Holiday Inn Lübeck där vi också äter en god middag. Ca 55 mil.

Dag 9 | Torsdag 12 september

Lübeck - Örebro
Tack och farväl till kontinenten för denna gång! Efter frukost lämnar vi Lübeck och tar oss norrut upp till Puttgarden där vi tar färjan över till Danmark. Vidare till Helsingör och färja över till Helsingborg.

Vi beräknas vara åter i Örebro ca kl 22.00. Vi säger farväl till våra reskamrater efter några härliga dagar tillsammans.
En resa utöver det vanliga!
Ca 75 mil.
Boka din resa till

Normandie

Datum
​​​​​​​4 september
Reslängd
9 dagar
Transport
Buss & Färja
Pris fr.
11 990 sek

Bra att veta

Våra hotell

Lübeck
Park inn by Radisson***
www.parkinn.com/hotel-luebeck

Holiday Inn Lübeck ***
www.hi-luebeck.de

Liège
Ramada Plaza Liège City Center ****
https://ramadaplaza-liege.com

Bayeux
Novotel Bayeux ***
www.accorhotels.com/gb/hotel-0964-novotel-bayeux/index.shtlm

Geldrop
NH hotel Geldrop  ****
www.nh-hotels.com

Pass:
Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.
Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet.

Valuta:
Euro​​​​​​​
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål