019-31 50 50 | info@lindbergsbuss.se
Glanshammarsvägen 82, Örebro  |  Kontakta oss

Normandie -En Historisk resa

Historia och livsöden kombinerat med vacker natur ,arkitektur och konst Läs mer

Välkommen med på en historisk resa till Normandie i Frankrike! 

Området är kanske främst känt på grund av 2:a världskriget och D-dagen (Operation Overlord), då de allierade den 6 juni 1944 gjorde den berömda landstigningen i Normandie. Men förutom det finns också vacker natur, spännande arkitektur och mycket konst. Normandie är även känt för sin Camembert och Calvados. Vi besöker landstigningsstränder, luftlandsättningsplatser och de i dag närmast kultförklarade platserna Ste Mère Église, Arromanches (platsen för en av de konstgjorda hamnarna) och Pegasus Bridge i Benouville. Vi studerar slaget om Normandie och besöker den amerikanska kyrkogården i Colleville sur Mer (Omaha Beach) samt flera olika muséer. Med i programmet finns också ett besök på det världsberömda ”tapetmuséet” i Bayeux som skildrar Wilhelm Erövrarens invasion av England år 1066.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | 30 Augusti 

Hemort  -Lübeck
Avresa från hemort  tidig morgon . Vi färdas genom Sverige söderut via Danmark och med färja HelsingborgHelsingör (20 min). Vidare genom Danmark till Rödby. Färjan tar oss snabbt över till Puttgarden (45 min) varifrån vi fortsätter till Lübeck. Här checkar vi in på Holiday Inn Lübeck där en god middag och sköna sängar väntar. Ca 75 mil 

Dag 2 | 31 augusti

Lübeck - Liège
​​​​​​​Efter en god och mättande frukost åker vi vidare till Liège som är vårt nästa stopp. Här inkvarterar vi oss på Ramada Plaza Centre där vi ska bo en natt. På kvällen serveras vi en middag på hotellet. 

Dag 3 | 1 September

Liège - Bayeux
Vi lämnar Liège för att åka till det belgiska fortet Eben - Emael Efter en guidad tur på fortet fortsätter resan mot Bayeux där vi inkvarterar oss för fyra nätter på Novotel Bayeux. Gemensam middag på hotellet varje kväll. 60 mil.

Dag 4 | 2 September 

Bayeux
Våra 3 dagar i Normandie inleds med besök i Sainte Mère Église, den franska stad som befriades allra först 1944. Vi besöker Airborne Museum där de amerikanska soldaternas dramatiska luftlandsättning i översvämmade områden skildras och det blir tillfälle att gå ombord på den Dakota C 47 som flög över området den 6 juni 1944. Det var här som striderna rasade som värst och där bara ett buskage kunde åtskilja vän från fiende. Här lever legenderna och symbolerna för befrielsen. Resan fortsätter längs Omaha Beach mot Pointe du Hoc. Det är den lodräta klippa som angreps av 200 amerikaner på morgonen den 6 juni 1944. Idag är det ett månlandskap fyllt av kratrar efter beskjutningen före och under D-dagen. Och det var här som lite saltvatten i en radioapparat påverkade hela förloppet av landstigningen
Lunchen intas på terrassen vid Casinot i Vierville (ingår ej). Därefter blir det 30 minuters bussresa till den amerikanska kyrkogården i Colleville sur Mer. Nästan 10 000 unga män ligger här under vita kors av marmor och man grips omedelbart av krigets grymhet när man inser att dessa unga människor aldrig fick växa upp i en fredlig värld. Den som kommer ihåg den inledande scenen i filmen Rädda Menige Ryan känner igen sig här. 
Efter det går vi 100 meter till motståndsnäste 62 ovanför Omaha Beach. Där blir det ett omtumlande och detaljrikt scenario som beskriver hur unga tyska soldater stred för sina liv och hur lika unga amerikanska pojkar miste livet på stranden. Gockel, Severloh, Frerking och de andra tyska soldater som bemannade WN 62 ( WN = Wiederstandsnest = motståndsnäste) blir nästan närvarande igen. Löpgraven , pjäsplatserna, skyttevärnen, förläggningen , allt finns kvar och soldaternas öde etsar sig för alltid fast hos den som besökt WN 62. Gemensam middag

Dag 5 | 3 September 

Dagen spenderas i Bayeux med omgivningar. 
Man kan inte komma hem till Sverige utan att ha sett tapeten! Detta mästerverk är 1000 år gammalt och berättar om slaget vid Hastings 1066. Tapeten som egentligen är en 70 meter lång linneduk finns centralt i Bayeux. Det blir ofta lång kö på eftermiddagen så det är säkrast att vi gör besöket redan vid öppningsdags kl 09.00. Man går i lugn takt längs tapeten med svensk guidning i hörlurar och skildringen är minst sagt fantastisk.  
Efter besöket vid tapeten styr vi kosan till den tyska krigskyrkogården vid Le Cambe.
Därefter åker vi till ett Calvadosbränneri. Resterande tid av dagen disponerar du på egen hand för att bekanta dig med Bayeux, Dômen, muséerna, den brittiska krigskyrkogården eller helt enkelt bara strosa omkring och njuta av denna historiska stad.

Dag 6 | 4 September

Bayeux 
En av resans höjdpunkter blir besöket vid Pegasus Bridge i Bénouville. Major John Howards lätta kompani genomförde som första allierade anfall den beryktade attacken med glidflygplan mot broarna över floden Orne och kanalen intill. Här finns Pegasus Bridge kvar (även om den nu ligger på landbacken) och café Gondrée samt de tyska nästen som överraskades totalt under de första minuterna av 6 juni 1944. Detta var helt enkelt en bragd som hade avgörande betydelse för landstigningens fortsatta utveckling. Här ligger också ett museum som är fyllt av soldaternas personliga tillhörigheter.
Arromanches ligger längs återresan till hotellet. Området togs aldrig från havet. Man sparade byn för det var här man skulle anlägga den konstgjorda hamnen och som fortfarande ligger på den plats den först användes för 76 år sedan! 
Muséet i Arromanches är väl värt ett besök. Man får en mycket bra uppfattning om detta gigantiska mästerverk av ingenjörerna på andra sidan Engelska Kanalen. Filmen som visas har en del unika bilder. De som inte vill gå in på muséet kan ta en promenad på stranden bland alla kasuner och brorester som ligger och rostar. Andra deltagare kommer säkert att ägna all sin tid åt franskrostat kaffe på La Marine där man kan sitta med benen hängande över barriären och bara ha semester! Middag på hotellet.

Dag 7 | 5 September

 Bayeux - Veldhoven 
Vi lämnar Bayeux och Normandie för denna gång. Flera upplevelser rikare  åker vi mot vårt hotell i Veldhoven. Vi checkar in på NH Conference Centre Koningshof  där en god middag och sköna sängar väntar. Ca 65 mil. 
​​​​​​​

Dag 8 | 6 September

Veldhoven -Lübeck 
Vi lämnarVeldhoven och förflyttar oss på vägarna där de brittiska markstyrkorna, under operation Market Garden, ryckte fram för att möta och understödja de amerikanska och brittiska luftlandsättningsförbanden som kämpade för att erövra broarna över floderna i området. I Groesbeek möter vi en guide som under ca 1,5 timme tar oss med på en tur runt slagfälten. Vår färd går därefter vidare över Arnhem mot vår hotell i Lübeck. Vi checkar in på Holiday Inn Lübeck där vi också äter en god middag. Ca 55 mil.

Dag 9 | 7 September

Lübeck - hemort 
Tack och farväl till kontinenten för denna gång! Efter frukost lämnar vi Lübeck och tar oss norrut upp till Puttgarden där vi tar färjan över till Danmark. Vidare till Helsingör och färja över till Helsingborg. Vi beräknas vara åter i Örebro ca kl 22.00. Vi säger farväl till våra reskamrater efter några härliga dagar tillsammans. En resa utöver det vanliga! Ca 75 mil.
För Er som önskar stannar vi på ut- eller hemresan vid en stormarknad så att man kan handla hem lite smått och gott.
Boka din resa till

Normandie

Datum
30 augusti
Reslängd
9 dagar
Transport
Buss & Färja
Pris fr.
13990 sek

Bra att veta

I resans pris ingår 
Bussresa • Färje- och vägavgifter • 8 övernattningar med del i dubbelrum inkl halvpension från middag dag 1 till frukost dag 9 • Utflykter enligt program • Entréer till Sainte Mère Église, Pegasus Bridge Museum, Arromanches Museum, Tapeten, Eben-Emael samt Nijmegen • Besök på ett Calvadosbränneri • Reseledarservice
​​​​​​​
Våra hotell
​Holiday Inn Lübeck ***
www.hi-luebeck.de

Liège
Ramada Plaza Liège City Center ****
https://ramadaplaza-liege.com

​Bayeux
Novotel Bayeux ***
www.accorhotels.com/gb/hotel-0964-novotel-bayeux/index.shtlm

Veldhoven
NH hotel conferens centre Koningshof  ****
www.nh-hotels.com
Pass:
Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.
Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet.

Valuta:
Euro​​​​​​​

Resevillkor:
Läs mer här.
Du kanske även är intresserad av...

några andra av våra resmål